International Affairs MCQ For IBPS Exam

01. Which country has launched a coronavirus "green pass" system?
A.     Iran
B.     Israel
C.     Malaysia
D.     Sweden
Answer: Option B

02. The Government of India has inked a pact with which country to set up a Centre of Excellence on Hydrogen?
A.     Norway
B.     Australia
C.     United States
D.     Maldives
Answer: Option A

03.  India has signed agreements related to visa facilitation and leather technology with which country?
A.     Ethiopia
B.     Maldives
C.     Sri Lanka
D.     Bangladesh
Answer: Option A
 

04.Which country has officially rejoined the Paris Climate Agreement in February 2021?
A.     UK
B.     USA
C.     Pakistan
D.     Russia
Answer: Option B
 
05.Which country has recently increased its 'defense budget' by 6.8% to $ 209 billion?
A.     China
B.     USA
C.     Pakistan
D.     India
Answer: Option A

06.Prime Minister Mark Rutte has won the 2021 Presidential election, to be sworn in for the fourth straight term. He is the PM of which country?
A.     Spain
B.     Sweden
C.     Belgium
D.     Netherlands
Answer: Option D  

07.Which country has recently increased its 'defense budget' by 6.8% to $ 209 billion?
A.     China
B.     USA
C.     Pakistan
D.     India
Answer: Option A 

08.Which country has appointed the first transgender news reader?
A.     India
B.     USA
C.     Bangladesh
D.     Russia
Answer: Option C

09.The government of which country has launched the National App Portal bdapps.com?
A.     Bangladesh
B.     Russia
C.     Japan
D.     Nepal
Answer: Option A
 
10. What is ‘MINUSMA’, which was making news recently?

[A] Name of new star
[B] Name of new planet
[C] UN Peacekeeping mission in Mali
[D] USA’s Federal tax law
Correct Answer: C 

11.The first Quadrilateral (QUAD) Leaders' Virtual Summit has held. Which country is not a part of the Quad nation?
A.     Japan
B.     Australia
C.     China
D.     United States
Answer: Option C

12.Which country is developing the largest floating solar farm in the world to curb climate change?
A.     Netherlands
B.     Australia
C.     Germany
D.     Singapore
Answer: Option D

13.Which country has signed the International Solar Alliance - ISA Framework Agreement?
A.     Italy
B.     Australia
C.     Spain
D.     England
Answer: Option A

14. The UN Security Council has expressed concern over the military coup in which country?
[A] Chile
[B] Myanmar
[C] Nepal
[D] Syria
Correct Answer: B [Myanmar]

15. Which country proposed the observance of the World Pulses Day?
[A] Chile
[B] Burkina Faso
[C] Niger
[D] Benin
Correct Answer: B [Burkina Faso]

16. Sri Lanka will develop the West Container Terminal at the Colombo port along with which other two countries?
[A] US and UK
[B] UK and Japan
[C] US and Japan
[D] India and Japan
Correct Answer: D

17. The fossil of Australopithecus “Little foot” has been discovered in which country?
[A] US
[B] South Africa
[C] Saudi Arabia
[D] UK
Correct Answer: B [South Africa]

18. The ‘Zulus’ tribe, which was making news recently, belong to which country?
[A] Argentina
[B] South Africa
[C] Ghana
[D] Spain
Correct Answer: B [South Africa]

19. The International Theatre Institute (ITI), the world’s largest performing arts organization, is headquartered in which city?
[A] Rome
[B] Paris
[C] Geneva
[D] Moscow
Correct Answer: B

20.Which country has created a new National Ministry for Extra-terrestrial Space Affairs?
A.     Nicaragua
B.     Costa Rica
C.     Panama
D.     Italy
Answer: Option A

21.Which country is set to register Himalayan pink salt as a Geographical Indication?
A.     Pakistan
B.     Japan
C.     Italy
D.     UAE
Answer: Option A
 
22.Which country was the largest trading partner of India in the year 2020?
A.     China
B.     UAE
C.     United States
D.     Japan
Answer: Option A

23.The newly-instituted International Anti-Corruption Champions Award has been launched by which country?
A.     France
B.     United States
C.     Germany
D.     Singapore
Answer: Option B

24.With which African nation has India signed its first Free Trade Agreement (FTA) as well as offered USD 100 million line of credit for defence assets procurement?
A.     Ethiopia
B.     Seychelles
C.     Kenya
D.     Mauritius
Answer: Option D 

25. Which organization in association with the EU is launching 40-million euro COVID-19 vaccines programme for six former Soviet republics?
[A] International Monetary Fund
[B] World Health Organisation
[C] United Nations
[D] UNICEF
Correct Answer: B [World Health Organisation]

26. Which country is set to remove Yemen’s Houthi movement from the list of foreign terrorist organization?
[A] India
[B] China
[C] UK
[D] USA
Correct Answer: D

27. ‘TRIPS’, which is sometimes seen in the news, is associated with which organisation?
[A] ILO
[B] WTO
[C] IMF
[D] World Bank
Correct Answer: B [WTO]

28.Which of the following countries signed an agreement with India for "procurement of defence material and equipment"?
A.     Vietnam
B.     Malaysia
C.     Indonesia
D.     Philippines
Answer: Option D

29.Which country is building the world's first platypus sanctuary?
A.     United States
B.     Australia
C.     Bahrain
D.     Brazil
Answer: Option B

30.The Foreign Exchange Reserve of which country is the largest in the world, as per the recent data of IMF?
A.     Singapore
B.     Switzerland
C.     China
D.     Japan
Answer: Option C
 
31.Which country has taken over Saudi Arabia to become the second-largest oil supplier of India as of February 2021?
A.     UAE
B.     Israel
C.     Japan
D.     United States
Answer: Option D

32.Which country has recently suspended the use of AstraZeneca's COVID-19 vaccine?
A.     Russia
B.     Pakistan
C.     Nepal
D.     Netherland
Answer: Option D

33.The NHSRCL has signed an MoU with which country's RTC for Track Work of MAHSR?
A.     USA
B.     Japan
C.     Russia
D.     UK
Answer: Option B
 
34.Which country has appointed the first transgender news reader?
A.     India
B.     USA
C.     Bangladesh
D.     Russia
Answer: Option C

35.The government of which country has launched the National App Portal bdapps.com?
A.     Bangladesh
B.     Russia
C.     Japan
D.     Nepal
Answer: Option A
 
36.Which of the following countries signed an agreement with India for "procurement of defence material and equipment"?
A.     Vietnam
B.     Malaysia
C.     Indonesia
D.     Philippines
Answer: Option D

37.Which country is building the world's first platypus sanctuary?
A.     United States
B.     Australia
C.     Bahrain
D.     Brazil
Answer: Option B

38.KRAS is a joint venture between the Kalyani Group of India and Rafael Advanced Defence Systems of which country?
A.     Russia
B.     France
C.     England
D.     Israel
Answer: Option D 

39.Samia Suluhu Hassan has sworn in as the first female President of which country?
A.     Burundi
B.     Zambia
C.     Tanzania
D.     Uganda
Answer: Option C

40.Who has become the World's Biggest Wealth Gainer as per the Bloomberg Billionaires Index?
A.     Gautam Adani
B.     Elon Musk
C.     Mukesh Ambani
D.     Jeff Bezos
Answer: Option A
Note:
Adani Group Chairman Gautam Adani has achieved a remarkable milestone amid the COVID-19 pandemic, as he added the highest wealth to his fortune in the world, as per the latest Bloomberg Billionaires Index.
41.India has signed agreements related to visa facilitation and leather technology with which country?
A.     Sri Lanka
B.     Maldives
C.     Ethiopia
D.     Mauritius
Answer: Option C  

42.India is working on a third joint satellite Mission with which nation?
A.     France
B.     Japan
C.     USA
D.     UK
Answer: Option A  
 
43.Which country has ranked last in the United Nations World Happiness Report 2021?
A.     Zimbabwe
B.     Afghanistan
C.     Rwanda
D.     Iran
Answer: Option B

44.India supplied 20 thousand litres of Malathion 95 per cent ULV pesticide to which country under a Government-to-Government Locust Control Programme?
A.     Poland
B.     Namibia
C.     Kuwait
D.     Iran
Answer: Option D     

45.Which country has topped the World Happiness Report 2021 ?
A.     Singapore
B.     Germany
C.     Finland
D.     Norway
Answer: Option C    
 
46) World Backup Day is Observed on which of the following date?
A) March 11
B) March 13
C) March 31
D) March 15
E) March 3
Answer: C
 
47) Cyber criminals recently attacked MIDC computer systems last week in which state?
A) Kerala
B) Chhattisgarh
C) Uttar Pradesh
D) Madhya Pradesh
E) Maharashtra
Answer: E

48) The government of which state/UT has assembled a one day awareness programme for farmers?
A) Madhya Pradesh
B) Delhi
C) Chandigarh
D) J&K
E) Kerala
Answer: D

49) India real GDP growth to be 7.5 to 12.5 per cent based on a report of ______.
A) ECB
B) World Bank
C) IMF
D) SBI
E) HDFC
Answer: B

50) RBI has announced an average base rate of _____ per cent % for NBFC-MFIs.
A) 3.5
B) 5.5
C) 6.5
D) 8.5
E) 7.81
Answer: E
 
51) International Day of Drug Checking is observed on which of the following date?
A) March 7
B) March 2
C) March 31
D) March 12
E) March 5
Answer: C
 
52) Who among the following has inaugurated the Anandam The Center for Happiness in IIM Jammu?
A) NS Tomar
B) Amit Shah
C) Anurag Thakur
D) Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
E) Prahlad Patel
Answer: D

53) I&B Minister flagged off DEMU train from Phaltan to which city?
A) Gwalior
B) Surat
C) Chandigarh
D) Delhi
E) Pune
Answer: E
 
54) International Transgender Day of Visibility is observed on which date?
A) March 11
B) March 31
C) March 12
D) March 14
E) March 13
Answer: B

55) Which has become the second country after India to pass Miscarriages Bereavement Leave Law?
A) France
B) Germany
C) Japan
D) New Zealand
E) China
Answer: D
 
56) Who among the following has unveiled ‘Tribal TB Initiative’ in pursuit of TB Mukt Bharat?
A) Anurag Thakur
B) Amit Shah
C) Harsh Vadhan
D) Prahlad Patel
E) Nitin Gadkari
Answer:C

57) India and which country have agreed to further economic cooperation?
A) Israel
B) Germany
C) France
D) Japan
E) US
Answer:E

58) The Ministry of Tourism inaugurated Chhatrasal Convention Centre developed under Swadesh Darshan Scheme in which city?
A) Orchha
B) Pune
C) Khajuraho
D) Surat
E) Gwalior
Answer:C

59) Three Wheels United has appointed who among the following as COO?
A) Sudhri Singh
B) Hardip Singh Goindi
C) Rajesh Gupta
D) Nitin Verma
E) Anand Tiwary
Answer:B

60) Which of the following singer has recently been nominated for Maharashtra Bhushan award- the state’s highest honour?
A) Shaan
B) KK
C) Udit Narayan
D) Asha Bhonsle
E) Neha Kakkar
Answer:D
 
61) World Theatre Day is observed on which of the following dates?
A) March 1
B) March 3
C) March 27
D) March 11
E) March 13
Answer: C

62) The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship in association with _____ IIMS has invited applications for the Mahatma Gandhi National Fellowship till 27th of this month.
A) 6
B) 5
C) 4
D) 9
E) 3
Answer:D

63) The Swarna Jayanti scholarship for youths of which country have been announced by PM Narendra Modi?
A) Nepal
B) Maldives
C) Sri Lanka
D) Bhutan
E) Bangladesh
Answer:E

64) Which of the following company has made the ‘World’s First Mobile Water from Air Kiosk’ at Vizag Smart City?
A) AWG
B) Maitri Aquatech
C) Uravu Labs
D) Meghdoot
E) Igniting Ideas
Answer:B

65) Earth Hour 2021 was Observed on last Saturday of March 27 2021. It was started in which of the following year?
A) 2002
B) 2006
C) 2003
D) 2007
E) 2004
Answer:D

66) A P Moller-Maersk decided to appoint chief technology officer _______to the board.
A) Ramesh Pandey
B) Nitish Verma
C) Navneet Kapoor
D) Suresh Suri
E) Anand Tiwary
Answer: C

67) SpiceJet has signed an MoU with which company recently?
A) Max Capital
B) Kekst & Co
C) Fogarty
D) Avenue Capital
E) Arcil
Answer: D

68) The Central government will make _____ new routes operational in the last three days under UDAN scheme.
A) 21
B) 22
C) 23
D) 24
E) 25
Answer: B

69) Who among the following has won the Bahrain Grand Prix 2021?
A) Louis Norris
B) Sam Perez
C) Lewis Hamilton
D) Max Verstappen
E) Valtteri Bottas
Answer: C

70) Indian Navy will Participate in French Naval Exercise in Bay of Bengal with QUAD member Countries which will start from which date?
A) April 11
B) April 2
C) April 3
D) April 4
E) April 5
Answer: E

71) BPCL has sold the entire ______ per cent stake in Numaligarh refinery for Rs 9,876 cr.
A) 21.5
B) 51.5
C) 61.5
D) 41.5
E) 31.5
Answer: C

72) Which shipyard has delivered the MV Sindhu a 500 pax passengers cum 150 MT cargo vessel?
A) Naval Dockyard
B) Mazagon Dock Limited
C) Chennai Shipyard
D) Cochin Shipyard
E) Goa Shipyard
Answer: D

73) NAME PLACE ANIMAL THING – Debut book has been written by who among the following?
A) Rajat Sinha
B) Daribha Lyndem
C) Anil Rathi
D) Navneet Singh
E) Anand Mahindra
Answer: B
 
74) Who has become the First Sri Lankan To Hit Six Sixes In An Over?
A) Sidath Wettimuny
B) Ranjan Madugalle
C) Thisara Perera
D) Roy Dias
E) Ashantha de Mel
Answer:  C
 
75) In the ISSF Shooting World Cup which country has topped the medals tally with 15 gold, 9 silver & 6 bronze?
A) Germany
B) France
C) South Korea
D) Japan
E) India
Answer:  E

76) Which company and Thalamus Irwine, a local startup have come together to develop a technology for storing medical data on blockchain.?
A) Dell
B) HP
C) ITI
D) TCIL
E) TCS
Answer:  C 
 
77) A team from which of the following institution has bagged the CoreNet Global Academic Challenge 6.0?
A) IIT Guwahati
B) IIT Bombay
C) IIT Madras
D) IIT Delhi
E) IIT Kharagpur
Answer:E

78) Who among the following has been appointed as the CEO of UIDAI?
A) Amit Verma
B) Nalin Singh
C) Sanjeev Kumar
D) Saurabh Garg
E) Atisha Chandra
Answer:D

79) Which of the following prize has been given to honour Bangbandhu Sheikh Mujibur Rehman – received by Rehman’s daughter Sheikh Rehana?
A) Vayu Medal
B) Gandhi Peace Prize
C) Padma Awards
D) Kirtri Chakra
E) Indira Peace Prize
Answer:B

80) Indian Coast Guard ship _____ has recently been commissioned.
A) Beas
B) Kolkata
C) Vajra
D) Shivalik
E) Mysore
Answer: C

81) Rajasthan Diwas 2021  is observed on which of the following date?
A) March 3
B) March 4
C) March 30
D) March 12
E) March 27
Answer: C

82) SBI has inked a _____billion loan agreement with Japan Bank for International Cooperation.
A) 3.5
B) 3
C) 2.5
D) 1
E) 1.5
Answer: D

83) As per the First half of FY22 the Government has pegged the market borrowing at Rs ______ lakh crore.
A) 6.5
B) 6.36
C) 6.50
D) 7.15
E) 7.24
Answer: E

84) The Government has announced Rs 14,500-crore capital infusion in _____ Public Sector Banks.
A) 8
B) 4
C) 5
D) 6
E) 7
Answer: B

85) Government extends Emergency Credit Line Guarantee Scheme to June 30, 2021 or such time till amount of _____ lakh crore is sanctioned.
A) 1
B) 5
C) 2
D) 3
E) 4
Answer:  D
 
86) Which state has bagged three awards at 2021 International Exhibition and 6th Smart Cities India Expo?
A) Chandigarh
B) Surat
C) Dehradun
D) Hyderabad
E) Pune
Answer:D

87) To improve air quality of ____ cities under the action plan proposed in the National Clean Air Programme, a Memorandum of Understanding (MoU) with different stakeholders were signed in the presence of the union environment minister Prakash Javadekar.
A) 80
B) 58
C) 112
D) 120
E) 132
Answer:E

88) “Indians: A Brief History of A Civilization” has been authored by who among the following?
A) Rajat Prasad
B) Tamanna Sharma
C) Namit Arora
D) Arjun Singh
E) Subash Sharma
Answer:C

89) Indian Government will sell _____ per cent stake in Rail Vikas Nigam Limited.
A) 16
B) 15
C) 12
D) 13
E) 14
Answer:B

90) Which country recently fired 2 ballistic missiles into Sea of Japan?
A) Philippines
B) Vietnam
C) North Korea
D) China
E) South Korea
Answer:C

91) As per the IUCN Red list which of the following species has been recognised as Endangered & Critically Endangered?
A) Borneo elephant
B) Asian elephant
C) Indian elephant
D) Sri Lankan elephant
E) African elephant
Answer: E
 
92) India and which country will carry out military drill Vajra Prahar 2021 in Himachal Pradesh?
A) France
B) Germany
C) US
D) UK
E) France
Answer: C

93) DPIIT has recently upgraded which of the following portals?
A) International relations
B) Environment Compliance
C) Investor Alliance
D) Defence Procurement
E) Industrial Entrepreneurs Memorandum
Answer: E

94) Didier Ratsiraka who passed away recently was the president of which country?
A) Ethiopia
B) Madagascar
C) Sudan
D) Algiers
E) Nigeria
Answer: B

95) CBIC has notified which of the following as a common portal for bills of entry and registration?
A) PRAGATI
B) SRUM
C) SCORES
D) ICEGATE
E) SPICE+
Answer: D

96) Which women-led startup, has developed an innovative wireless product that gives fibre-like bandwidth at fraction of cost of fibre?
A) GigaMesh
B) ZoomGo
C) Astrone
D) Nexon
E) Women Plus
Answer: C

97) How many new species of butterfly have been discovered in Nacaduba sinhala ramaswamii sadasivan?
A) 8
B) 7
C) 4
D) 5
E) 6
Answer: E

98) Which of the following bank has launched the “Uni-Carbon Card”?
A) Bandhan
B) Axis
C) Union Bank of India
D) SBI
E) ICICI
Answer: C

99) Walter Anthony Gustavo ‘Wag’ Pinto who passed away recently was a former ______.
A) Producer
B) Author
C) Singer
D) Director
E) Army officer
Answer: E

100) In ICC Men’s Cricket World Cup Super League standings India has now moved to _____ position.
A) 9th
B) 5th
C) 8th
D) 7th
E) 6th
Answer: D
 
101) Beverly Cleary who passed away recently was an eminent _____.
A) Tennis player
B) Writer
C) Singer
D) Actor
E) Director 
Answer: B
 
102. Which country has launched its ‘Flash Flood Guidance’ system to provide forecasting services to South-Asian countries?
[A] Japan
[B] India
[C] China
[D] Singapore
Correct Answer: B

103. The European Union has fixed a target for net Zero Carbon Emission by which year?
[A] 2025
[B] 2030
[C] 2050
[D] 2100
Correct Answer: C

104. The typhoon Molave has hit which coastal country recently?
[A] Sri Lanka
[B] South Africa
[C] Cuba
[D] Philippines
Correct Answer: D 

104. The Supply Chain Resilience Initiative (SCRI) that is in news recently, is related to which three countries?
[A] India, Nepal and China
[B] India, Brazil and South Africa
[C] India, Japan and Australia
[D] India, Bangladesh and Sri Lanka
Correct Answer: C

105. Which country launched a campaign named ‘Asol Chini’, to curb fake information on Social Media?
[A] Bangladesh
[B] Myanmar
[C] Sri Lanka
[D] Pakistan
Correct Answer: A

106. Which country has introduced penalties on companies in its “Unreliable entity list”?
[A] India
[B] China
[C] USA
[D] Italy
Correct Answer: B

107. Which car manufacturer has announced to withdraw from Formula One?
[A] Ferrari
[B] Mercedes
[C] BMW
[D] Honda
Correct Answer: D

108. Which European country has shared the details of bank accounts with India as a part of Automatic Exchange of Information (AEOI) pact?
[A] Germany
[B] France
[C] Switzerland
[D] Italy
Correct Answer: C

109. Which country is to resume its oil & gas exploration in disputed South China Sea after a six-year moratorium?
[A] Thailand
[B] Taiwan
[C] Philippines
[D] Singapore
Correct Answer: C

110. The United Nations ban on purchase of arms expired for which country?
[A] Israel
[B] Iran
[C] United Arab Emirates
[D] Thailand
Correct Answer: B

UPDATING....